Herkes lezzetli, yumuşak dokulu ve kabarık bir kek yapmak ister. Yeni başlayanlar gözünüz korkmasın, kek yapmanın püf noktalarını sizin için detaylı olarak anlattım. Zaten zamanla otomatik olarak bunları yapacaksınız. Özellikle pasta yapmak için de hevesiniz varsa şunu bilin ki kek yapmak pastacılıkta da ilk adımdır. Bir kekin temel malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ veya tereyağı gibi sıvı bileşenlerle; un, kabartma tozu gibi kuru bileşenlerden oluşur. Bunlara eşlik eden vanilya, kuru ve taze meyveler, kakao, çikolata, Hindistan cevizi, pekmez, tahin gibi aklınıza gelebilecek her türlü tatlandırıcılar keke ismini veren yardımcı malzemeler var bir de. Haa tabii yoğurtlu kekler, pandispanya gibi yağsız kekler, şekersiz veya çeşitli unlarla hazırlanan kek tarifleri, hatta tuzlu kekler de var. Bu tip keklerde yardımcı malzemelerin kek harcına nasıl eklendiği ile ilgili detayları da kek tariflerimin içindeki püf noktalarında bulabilirsiniz. İlk defa kek yapıyorsanız Klasik Anne Keki ile işe girişin derim.
-
Oda Sıcaklığı
Her şeyden önce kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Aklınızda olsun buzdolabından çıkan malzemeler 15-20 dakikada oda sıcaklığına gelir. Oda sıcaklığındaki malzemeler birbiriyle daha çabuk bütünleşir ve şeker daha kolay erir.
-
Fırın
Fırınınızı mutlaka önceden ısıtın. Fırın ısısı 180 derecede, alt üst ayar modunda olmalı. Fan modunu kullanmayın.
-
Malzemeler
Kullanacağınız tüm malzemeleri hazırlayın. Özellikle yumurta, süt, yoğurt gibi malzemelerin taze olmasına dikkat edin.Keke katacağınız malzemelerin sıralaması önemli noktalardan biri. Mutfak tartınız yoksa su bardağı, fincan, çay bardağı, kaşık kullanacaksınız tarifte verilen ölçülerdeki oranı yakalamak için hep aynı tip bardağı kullanın. Çünkü bazı bardaklar 200 ml. iken bazıları 240 ml. dir. Eğer malzemelerinizi farklı ölçüdeki bardaklarla keke katarsanız oranı yakalamanız mümkün olmaz. Nemli, kuru olmayan, yumuşak bir kek için bu oran çok önemli. Doğru oranları tutturmak için ölçü tablosuna bakabilirsiniz.
-
Sıvıları Çırpma
Öncelikle yumurtalarınızın sarılarını ve beyazlarını ayırın. Şekerin yarısını beyazlarla birlikte beze gibi köpük olana kadar el mikseriyle çırpın. Yumurta sarılarını teker teker ekleyerek karıştırmaya devam edin, şekerin diğer yarısını da ilave edip karışımın rengi ve kıvamı kremamsı bir hal alana kadar çırpın. Şekeriniz iyice erimiş olmalı. Bu işlem kekinizin kabarması için çok önemli. Unutmayın az karıştırmak kadar çok karıştırmak da kekinizin sönmesine, çökmesine neden olur. Tariflerde belirtilen beze, köpük, boza, akışkan, kremamsı, kar gibi tanımlamalara uyun. Sıra geldi sıvıları eklemeye. Yağı ekleyin bir tur çırpın, sütü ekleyin bir tur çırpın.
-
Kuruları Karıştırma
Kuru malzemeleri; un, vanilya, kabartma tozunu bir kapta eleyerek harmanlayın. Bu işlem kuru malzemelerin havalanmasını ve kekinizin sıvı harçla birleştiğinde topaklanmamasını, kolay bütünleşmesini sağlar. Bundan sonra mikseri unutuyoruz. Bundan sonra baş rolde spatula (veya ahşap kaşık) var artık. Çünkü kekimizin yumuşak, nemli ve lezzetli olmasını istiyoruz. Yumurta, şeker, yağ, sütten oluşan karışıma kuru karışımı ekleyin. Bu işlemi üç seferde yapın ki karışımın içindeki havanın korunmasını sağlayın. Her seferde spatulayla dıştan içe kapatarak karıştırın.
-
Kek Kalıbını Hazırlama
Kek kalıbınızın her tarafını ister sıvıyağ ile ister tereyağı ile güzelce yağlayın. Biraz un serpin ve un fazlalığından kurtulmak için kalıbı ters çevirip elinizle hafifçe vurun. Düztabanlı veya kelepçeli bir kalıp kullanıyorsanız tabanına yağ sürmeden yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı cam kalıp kullanıyorsanız kekinizi kalıbında keserek de servis edebilirsiniz.
-
Pişirme
Karışımı kalıba eşit miktarda yayılacak şekilde dökün. Kek harcını kalıpta bekletmeden fırına verin. Aksi takdirde kekiniz sönük olur. Sırada pişme aşaması var. Fırınımız zaten 180 ısı derecesinde ve alt üst pişirme modunda ısınıyordu. Fırındaki tel ızgarayı orta bölüme yerleştirip kek kalıbınızı koyun. Kullandığınız kalıbın büyüklüğüne, malzemelerin ölçüsüne ve fırınınıza göre pişme süresi değişiklik gösterir. Bu fark 25-45 dakika arasındadır. Cupcake gibi küçük kalıplar kullanmıyorsanız kekinizi kontrol etmek için fırınınızı asla ilk 40 dakikada açmayın. Kek kabarmaz. Kekinizi kontrol tam ortasına bir kürdan batırın. Eğer kürdanı çıkardığınızda kuru ve temizse kekiniz pişmiş demektir.
-
Dinlendirme
Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Kokusu her ne kadar sizi baştan çıkarsa da sabırlı olun ve tadının ve kıvamının olgunlaşması için 15 dakika kadar müsaade edin. Aksi halde kekin dağılmasına, görüntüsünün bozulmasına sebep olursunuz. Kek dinlendi, ilk sıcağını attı, dikkatlice kalıptan çıkarma vakti. Kelepçeli kalıp kullanıyorsanız işiniz kolay. Ama kalıbınız kelepçeli değilse bir bıçaktan yardım alabilirsiniz. Bıçağı dik tutarak kek ve kalıp arasında dikkatlice gezdirin. Sonra kalıbı servis tabağına ters çevirin. Hala tabanından ayrılmadıysa soğuk suyla yıkadığınız bir bezle kalıbın tabanını silin. Artık dilimlenip ağzınızı lezzetlendirmeye hazır.
Ben ilk denemelerimde annemden öğrendiğim gibi yumurta beyazını çırptıktan sonra sarıları tek tek ekleyip, şeker koyup karıştırıyordum. Sonraki sıra aynı, değişiklik yoktu. Olmuyor muydu? Oluyordu… Kabarmıyor muydu? Kabarıyordu… Yumuşak mı oluyordu? Evetttt… Lezzet? Çok çok iyi… Zaten bizim ailede kötü kek yapan yok ama ben hiç kimsenin lezzetsiz kek yapabileceğine de inanmıyorum zaten. Fark ne derseniz eğer; hep kullandığımız bir niteleyici olan ‘bi tık’ kelimesi var ya fark işte o. Kekinizin diğer keklerin bi tık üzerine çıkmasını istiyorsanız anlattığım tüm püflere uyun.
Eminim denediniz, başarılı oldunuz tabii ki, üstelik çok da kolay geldi. Hızınızı alamayıp her türlü keki yapmak ve sevdiklerinizin keyifle yemesini seyretmek istiyorsunuz. O zaman aşağıdaki kek tariflerine de göz atın. Hepsinin yapılışında tarife özel püf noktalarını paylaştım.
Hangi tarifte buluşuyoruz 🙂